MIÉRT FONTOS A MESEOLVASÁS?

Minden szakértő egyetért abban, hogy a gyerekek fejlődése szempontjából elengedhetetlen az olvasás.

A közös mesélés fontos, mert:

  • Fejlődik általa a gyermek szókincse

  • Minőségi időt tölt együtt a család

  • Teret ad a világ jobb megismerésére

  • A gyermek képzelőerejét fejleszti

  • Javítja a koncentrációs készséget

  • A mese követendő példaként szolgál a gyerekeknekÉrdekes cikkek a meseolvasás jótékony hatásairól

"Mesét hallani a gyerek számára minden nap, nélkülözhetetlen a belső kép készítés szempontjából. "

Forrás: www.netbutik.blog.hu

"Általa gazdagodik fantáziája, szókincse. A mese segíti, hogy hosszabban és kitartóan tudjon valamire figyelni, abban elmélyedni. Átéli az izgalmakat, azonban mindez nem jár valós, közvetlen veszéllyel a számára. Találkozik azzal a helyzettel mely megmutatja számára: a problémás esetekben is van megoldás."

Forrás: www.nepmese.hu

"Számításaik szerint azok a gyerekek, akiknek nem olvasnak szüleik, 4662 szót ismernek meg, a heti egy-két alkalommal mesét hallgatók 63 570-et, a heti 3-5 alkalommal mesét hallgatók 169 520, a naponta olvasásban részesülők 296 660-at és 1 483 300 szót azok, akiknek naponta ötször olvasnak. "

Forrás: www.fidelio.hu


"Vásony-Dékei Zóra vagyok, dietetikus és táplálkozástudományi szakember, jelenleg férjemmel és 2 éves kisfiammal élek Budapesten.

Nem telik el úgy nap nálunk, hogy ne olvasnánk el minimum egy mesét a délutáni alvás előtt, egyet pedig este lefekvés előtt. De szerencsére ezeken kívül is számtalanszor azon kapom magam, hogy ülünk a kanapén és olvasunk, vagy a kisfiam a szobájában ül, és "olvas". Saját szememmel látom azt, amit olvasni is lehet: a könyvek segítenek feldolgozni a picikkel történt hétköznapi eseményeket, segítenek jobban megérteni egy-egy szituációt akár az olvasás közben, akár amikor beszélgetünk róla. Arról nem is beszélve, hogy mennyei érzés, amikor az emberhez szorosan odabújik a gyereke és teljes áhitattal figyeli minden szavunkat, miközben egy kicsit mi is kizökkenhetünk a felnőtt létből! Ezek azok a pillanatok, amiket senki nem vehet el tőlünk! Remélem Ő is így fog emlékezni rájuk!"

"Lívia Arnold vagyok, jelenleg férjemmel és 2 gyermekemmel élek Budapesten.

Szerintem a meseolvasás minőségi idő, amit gyermekünkkel tölthetünk, nem utolsósorban mindeközben fejlődik szókincsük és képzeleterejük is."

"Juhász Márta vagyok, egy 3 éves kisfiú édesanyja. Németországban élek a családommal, orvoskènt dolgozom. A dolgos hétköznapokban az együtt töltött estéket szeretném még értékesebbé varázsolni a mesék által. Az olvasás és a könyvek szeretete gyermekkorom óta fontos szerepet játszik az életemben. Ezt próbálom átadni a gyermekemnek.

A mindennapos meseolvasás biztonságot ad a gyermeknek, emellett erősíti az anya-gyermek közötti kapcsolatot, a fantázia világába röpít, kikapcsol, elbújtat a mindennapok gondjai elől. Nem beszélve arról,hogy a gyermekeknek segít feldolgozni és megérteni az aznap történteket. Az esti rituálé része, hogy a kisfiam kiválasztja az aznapi mesét. Szereti a könyveket, óvatosan lapozgatja őket. Az olvasás felnőttnek, gyermeknek egyaránt hasznos és élvezetes. Sokkal jobb összebújva olvasgatni, mint a képernyő előtt ülni."

"Csóka-Szebeni Edit vagyok, orvos. Férjemmel és két gyermekünkkel egy Kaposvár melletti településen élünk. Testvéremmel gyermekkorunkban szüleinktől és nagyszüleinktől is hallhattunk meséket, mesekönyvből is, de a Papám saját, aktuális eseményekből rögtönzött történeteiről is a mai napig szép emlékeket őrzök. Szeretnék kisfiaimnak is hasonló, meghatározó élményeket szerezni.

A rendszeres meseolvasás nemcsak a szókincset és a fantáziát gazdagítja, de segít letisztázni a gyermek érzéseit is. Egy-egy jó mese észrevétlenül készít fel az életre."


"Aki olvas rossz ember nem lehet!" Kezdhetnèm így, hogy miért fontos az olvasás örömèt és szeretetèt átadni a gyermekeknek! Az olvasás és mesehallgatás olyan agyi területeket aktivál, amit semmi más tevékenység nem tud beindítani! Én mindenkit arra buzdítok, hogy olvasson gyermekének ,olvasson magának lefekvés előtt, hiszen a lelket lecsendesìti és segít, hogy intim kapcsolatot teremtsünk a picikkel és magunkkal is!

A mesék olvasása a legeslegjobb módja annak, hogy lelkileg és szellemileg egészséges és kiegyensúlyozott gyermekeket tudjunk nevelni, mert olvasni és mesét hallgatni JÓ!"

"Ódor Zsanett vagyok, 2 gyermekes anyuka.

A könyv segít belelátni a gyermek lelkébe. Segít kifejezni, megérteni érzéseit, feldolgozni a mindennapi eseményeket. Minőségi idő a gyermekkel, összehozza a családot."

"Pedagógusként alsó tagozatos gyerekeket tanítottam, mellette kisgyerekeknek csiri-biri mozgásfejlesztő tornát tartottam. Jelenleg énekes-zenés foglalkozásokkal színesítem az anyai mindennapokat."

"A mesének gyógyító ereje van! A gyerekekben is sok indulat és vágy van, amit egy-két jó mese könnyedén felold a mindennapokban, és segíti a napi történések feldolgozását számukra. A meséknek általában van egy főhőse, aki mindig jót cselekszik. Ez azért fontos, mert ezáltal a gyerek megtanulja, hogy igenis ő is sikert arathat az életben bármilyen kihívással szemben. Valamint, pozitív képet ad arról, hogy minden helyzetből van kiút, és ezeket a fontos tapasztalatokat később majd beépítik a valóságos életbe. A pozitív képnél arra gondolok, hogy egy mesében a szereplők általában jók vagy rosszak, de a gyermek a jónak drukkol, vele próbál azonosulni, és ez kialakít benne egyfajta bizalmat a világgal kapcsolatban. A mesék által ismerkedik meg a másokért való aggódással, együttérzéssel, bátorsággal, de ugyanakkor megtanulja legyőzni a félelmet és haragot is. Szerintem, ha minél több olyan történetet hall a gyermek, ami jóra és szépre tanítja, annál jobb ember lesz belőle felnőtt korára. Mindig legyen időtök mesélni! Használjátok ki azt az időt, amíg a gyermek kicsi. Olvassatok neki akkor is, ha már tud önállóan, mert ezek az élmények egy életen át elkísérik őt."